udokamp 2002
p 31 mei vertrokken zo'n 85 judoka's van onze vereniging naar België om daar een weekend lang zich uit te leven in de bossen rondom blokhut 'de Winner'. Het weersvoorspellingen waren goed, de verbouwing van de blokhut was afgerond en het aantal deelnemende judoka's was flink gestegen ten opzichte van voorgaande jaren. Het beloofde dus een goed kamp te worden en zowel deelnemers als leiding hadden er zin in.

m acht uur 's avonds werden de judoka's verwacht en na het afscheid nemen van de ouders werd begonnen met het indelen van de groepen. De judoka's mochten zelf een groep samenstellen van acht personen, waarna ze samen met hun groepsleider naar de kamers gingen. De meeste groepen hadden een eigen kamer, maar er waren ook een paar groepen die bij elkaar op de grote kamer lagen met twintig bedden. Nadat alle bagage naar de kamers was verhuisd en de bedden waren opgemaakt, kon begonnen worden met het eerste spel. Het was hierbij de bedoeling om in het bos kaarten te vinden met letters erop. Elke groep had zijn eigen kleur kaarten en met de gevonden letters moest een woord gevormd worden. Het ging er uiteraard om dit zo snel mogelijk te doen. De groep die als eerste op het kamp terug was met alle letters en ook nog het juiste woord wisten te raden, kreeg de meeste punten.

ontbijt in de grote eetzaala het eerste spel volgde op de vrijdagavond nog een spel buiten in de bossen. Het was een smokkelspel, waarbij de kinderen goudklompen van de ene kant van het bos naar de andere kant moesten smokkelen. Ondertussen moesten zij goed opletten dat ze niet betrapt werden door de douaniers die met felle zaklampen door het bos patrouilleerden. De judoka's bleken uitstekende smokkelaars te zijn, want de douaniers wisten slechts met grote moeite enkele smokkelaars in de kraag te grijpen. Ook bij dit spel konden weer veel punten verdient worden, dus er vond een echte strijd plaats tussen de verschillende groepen. Elke goudklomp die veilig naar de overkant van het bos gebracht werd, leverde namelijk punten op. De verschillende groepen hielden er ook verschillende tactieken op na. Sommige groepen bleven als groep bij elkaar, maar in andere groepen splitsten de judoka's zich op in kleinere groepjes of gingen zelfs alleen op pad. Op die manier werd de pakkans verkleind en konden meer goudklompen afgeleverd worden. Na dit nachtspel was het eigenlijk bedtijd voor de judoka's, maar dat niet iedereen het hiermee eens was bleek wel uit de vele kussengevechten en snoeppartijen die nog volgden op de kamers. Uiteindelijk heeft toch iedereen nog een paar uurtjes slaap weten mee te pikken en dat is maar goed ook, want de volgende dag zou ook weer erg inspannend worden.

foto gemaakt van het foto's maken, goed he!aterdagochtend staan de judoka's traditiegetrouw vroeg op, waarna in de grote eetzaal ontbeten werd. Door de leiding waren de tafels al gedekt, brood en beleg verdeeld en melk en thee klaargezet in grote kannen, dus de judoka's konden zo aanvallen. Na het ontbijt werden de judoka's door de leiders mee naar buiten genomen om groepsfoto's te maken. Deze foto's werden nog hetzelfde weekend ontwikkeld en afgedrukt, zodat alle kinderen op het einde van het kamp een foto van hun eigen groep mee naar huis kregen. Daarnaast bestond ook nog de mogelijkheid om een groepsfoto van alle deelnemers en leiders te bestellen. Na het maken van de foto's ging een aantal leiders met de kinderen beginnen met de spellen die voor de zaterdag waren ingepland. Ondertussen restte de overige leiders de zware taak om de eetzaal weer in originele staat terug te brengen. Er werd echter niet gemokt, de handen werden uit de mouwen gestoken en met een gezellig muziekje erbij was de klus zo geklaard. De judoka's hoefden zich hier gelukkig allemaal niet druk om te maken en konden zich buiten uitleven. Omdat er dit jaar zoveel deelnemers waren, werden de judoka's verdeeld in twee groepen. De ene helft ging op het grote open veld allemaal losse spelletjes doen, terwijl de andere helft in een open stuk bos levend stratego ging spelen. Tussendoor kregen alle kinderen ook nog een koek te eten en ranja te drinken. Omdat het zo warm was, mochten ze meerdere keren drinken. Gelukkig was hier vantevoren rekening mee gehouden en was er ruim voldoende drinken aanwezig. De losse spelletjes waren leuk, maar sommige waren wel moeilijk. Zo moesten de kinderen borden laten balanceren op stokjes, jongleren met ballen en proberen de bank te verslaan met blackjack. Rond het middaguur werden de spellen onderbroken voor de lunch, waarna de groep die eerst losse spelletjes gedaan had verder ging met levend stratego en vice versa.

film kijken in de grote zaalegen het eind van de middag waren de spellen afgelopen en mochten de kinderen zelf nog wat spelen. Sommige gingen hutten bouwen, andere gingen wat voetballen of touwtrekken met een aantal leiders. Voor iedereen er erg in had, was het al weer tijd voor het avondeten. Er stonden frietjes op het menu, dus iedereen was tevreden. Na het avondeten was er eerst nog tijd voor vrij spelen, maar daarna moest er weer hard gewerkt worden. Er moest namelijk nog een hele berg hout verzameld worden voor het kampvuur. Gelukkig hielpen alle kinderen goed mee, dus binnen de kortste keren lag er een stapel brandhout van jewelste. Het was echter nog veel te licht buiten om het kampvuur al aan te stoken, dus eerst mochten alle kinderen hun matras van de slaapkamers halen en in de grote eetzaal leggen. Zo ontstond er één grote matras, waar alle kinderen op konden liggen. De gordijnen gingen dicht, de lichten gingen uit, er werd een groot scherm opgezet... Je raadt het vast al, het was tijd voor film. Jong en oud kon genieten van de avonturen van Tarzan, een tekenfilm van Walt Disney. Na de film was het dan eindelijk tijd voor het kampvuur. Met z'n allen gingen kinderen en leiders naar de plek waar al het brandhout verzameld was. De kinderen hadden goed werk geleverd, want er lag veel droog, dood hout dat snel vlam vatte. In het midden was een groot vuur met daar omheen een aantal kleinere vuurtjes, waarop de kinderen zelf brood konden bakken aan een stok. Als je wel eens 's ochtends vroeg bij de bakker een vers warm brood hebt gehaald, dan weet je hoe lekker dat is. Tijdens het kampvuur konden de meeste kinderen maar amper hun ogen openhouden en langzaamaan ging iedereen weer terug naar de blokhut om te gaan slapen. Deze nacht vonden er geen kussengevechten meer plaats. Je kon goed merken dat het een lange dag was geweest.

wel doorlopen jongens!ondag mochten de kinderen wat langer uitslapen, zodat ze toch nog een beetje fit op het ontbijt verschenen. Na het ontbijt moesten eerst alle spullen ingepakt worden, want helaas was het al weer de laatste dag van het kamp. Sommige judoka's moesten wat meer aangespoord worden dan andere om hun slaapkamer weer in dezelfde staat achter te laten als toen ze op vrijdagavond aankwamen. Uiteindelijk waren toch alle kamers opgeruimd en mochten de kinderen nog even vrij spelen, voordat begonnen werd met een lange speurtocht door het bos, waarbij ook nog opdrachten uitgevoerd moesten worden. De tocht duurde behoorlijk lang, want toen de laatste groepen binnenkwamen, waren sommige ouders er al. Die ouders moesten dan maar even wachten, want eerst kregen de uitgehonderde wandelaars nog twee broodjes hamburger en drinkyoghurt of melk. Daarna volgde de uitreiking van de groepsfoto's aan alle kinderen. Als dan ook nog alle bagage bij elkaar was gevonden, gingen de kinderen met hun ouders weer naar huis. De leiding legde nog de laatste hand aan het schoonmaken van de blokhut, waar een aantal van hen al aan begonnen was toen de kinderen op speurtocht waren. Ik denk dat iedereen met veel plezier terug kan kijken naar een zeer geslaagd kamp.

ot volgend jaar!