Judo- en jiujitsuvereniging Shizen Hontai

Sinds 1961 een begrip in Veldhoven.

Twee keer per jaar krijgen de judoka’s van Shizen Hontai de kans om te laten zien wat ze allemaal geleerd hebben. Dan zijn namelijk de halfjaarlijkse examens, waarbij de judoka’s een hogere band of slip kunnen verdienen. De weken voorafgaand aan de examens zijn meestal erg spannend, want er moet op het laatste moment altijd nog hard getraind worden om aan alle gestelde eisen te kunnen voldoen. Maar de spanning van deze voorbereidingen vallen in het niets bij de spanning van het echte examen. Buikkriebels en slapeloze nachten gaan hiermee gepaard.

Gelukkig verlopen de examens voor iedereen voorspoedig en mogen de ouders, broertjes en zusjes, opa’s en oma’s en vriendjes en vriendinnentjes die zijn komen kijken trots zijn. Het enthousiasme van deze ‘supporters’ is groot; bij sommige examens is er nauwlijks plek voor iedereen. Natuurlijk zijn wij als vereniging hardstikke blij met al deze belangstelling, om nog maar niet te spreken van de judoka’s zelf, want die kunnen wel een extra steun in de rug gebruiken.

Sinds een paar jaar zijn de exameneisen flink onder handen genomen en het is er voor de judoka’s zeker niet makkelijker op geworden, maar daar staat dan weer tegenover dat de judoka’s direct op gaan voor de seniorbanden. Voorheen was het namelijk zo, dat de judoka’s eerst opgingen voor junior- en pas vanaf twaalf jaar doorgingen voor seniorbanden. Bij juniorexamens stegen ze twee slippen tegelijk, maar zodra ze dus de bruine band junior hadden behaald (of twaalf jaar oud waren), moesten ze weer opnieuw op examen voor de gele band senior. Nu stijgen de judoka’s elk half jaar slechts één slip, dus een hele band per anderhalf jaar. In eerste instantie lijkt het daardoor dat judoka’s minder snel een hogere band krijgen, maar de band die ze nu krijgen is mooi wel een ‘echte’ seniorband, die dus ook zo door de Judo Bond Nederland geregistreerd wordt.

Die seniorbanden krijgen de judoka’s echter niet voor niets. Ze moeten nu al op jongere leeftijd moeilijkere technieken laten zien, zoals combinaties, overnames en offerworpen. Ook verwurgingen en armklemmen komen nu eerder aan bod. Natuurlijk wordt er hierbij heel voorzichtig met elkaar omgegaan, want het zijn niet alleen moelijkere technieken, maar ook technieken waar een groter risico aan zit. De examens worden zo veel mogelijk op de normale trainingstijden afgenomen door onze hoofdtrainer Antoon Verblackt.

Inschrijfformulieren voor de examens worden een aantal weken vantevoren in de judoles uitgedeeld en kunnen ook weer bij de eigen judotrainer worden ingeleverd

BUDO

Bij Shizen Hontai kun je 3 verschillende sporten beoefenen.

Judo

De meeste lesuren zijn voor de jeugd vanaf vijf jaar, maar ook de senioren komen aan bod bij Shizen Hontai. Kijk in het trainingsoverzicht op welke dagen en tijden jij bij Shizen Hontai terecht kunt. Het staat alle judoka's vrij om meerdere trainingen te volgen zonder extra kosten.

JiuJitsu

Shizen Hontai biedt leden van 10 jaar en ouder de mogelijkheid om naast judolessen ook jiujitsutraining te volgen. Bij jiujitsu komen naast diverse judotechnieken ook trappen, stoten en klemmen aan bod. Jiujitsu is dan ook interessant voor judoka's die een extra dimensie toe willen voegen aan hun vechtsport. Daarnaast is jiujitsu uitermate geschikt als zelfverdediging voor meisjes en vrouwen..

A-Judo

A-judo staat voor judo voor mensen met een beperking. Iedereen die een beperking heeft en van de arts mag judoen is welkom. Bij Shizen Hontai kunnen judoka's al vanaf 5 jaar aan deze lessen deelnemen. Shizen Hontai heeft 2 groepen A-Judo

Judopakken of andere artikelen

Judopakken of andere artikelen

Sinds kort is het mogelijk om tassen, t-shirts, sweatshirts en andere artikelen bedrukt met het Shizen Hontai logo te kopen.

Klik hier