Judo- en jiujitsuvereniging Shizen Hontai

Sinds 1961 een begrip in Veldhoven.
Eén keer per jaar, meestal tegen het einde van mei, organiseert Shizen Hontai een kamp voor de leden die op de basisschool zitten. Het kamp heeft eigenlijk niets met judo te maken, behalve dan dat het voor en door judoka's en jiu-jitsuka's georganiseerd wordt. Het kamp staat in het teken van lekker ravotten buiten in de bossen, omgaan met leden uit andere groepen en samenwerken in groepsverband.

Sinds een aantal jaren vindt het kamp plaats op het POLVO-kamp in Riethoven. Deze blokhut met tenten ligt midden in de bossen, zodat de kinderen ongestoord en veilig kunnen spelen. Meestal heeft het kamp een bepaald thema, zoals de afgelopen jaren 'cowboys en indianen' en 'het EK voetbal'. Het hele weekend staat dan in het teken van dit thema en de spelletjes, opdrachten en bonte avond sluiten hier allemaal op aan.

Het kamp duurt een weekend zoals hierboven al kort werd aangegeven. De kinderen worden op vrijdagavond rond acht uur door de ouders gebracht, waarna ze op zondagmiddag tussen vier en vijf uur weer kunnen worden opgehaald. Als alle kinderen aanwezig zijn, wordt er begonnen met het maken van groepen. De kinderen mogen zoveel mogelijk zelf kiezen bij wie ze in de groep komen en wie ze als leider willen hebben. De leiding bestaat uit de trainers en enkele oudere judoka's, die vroeger vaak zelf zijn meegeweest op kamp. Nadat de groepen van zes tot acht personen zijn gevormd, worden de kamers ingeruimd. Elke groep krijgt een eigen kamer met stapelbedden. In principe slaapt de leiding op de kamers bij de kinderen. Nadat de bedden zijn opgemaakt en de spullen zijn opgeruimd, wordt begonnen met het eerste spel. Alle spellen, behalve natuurlijk de bonte avond, vinden buiten plaats. Bij heel slecht weer is er een alternatief binnenprogramma, maar dan moet het wel echt noodweer zijn. Een beetje judoka is tenslotte niet bang voor een paar drupjes water en bovendien heeft iedereen voldoende droge, schone kleren bij zich en is het kamp voorzien van het nodige aantal sanitaire voorzieningen, zodat iedereen zich weer lekker op kan frissen. Gelukkig hebben we goede ervaringen met het weer en meestal schijnt het hele weekend de zon. Het is wel eens zo warm geweest dat judoka's en leiding in zwemkleding buiten liepen en verkoeling zochten onder de brandslang. Ook alle maaltijden worden verzorgd, zodat de judoka's zelf niets mee hoeven te nemen. Toch blijkt dat veel judoka's snoep en chips meenemen en dit is ook toegestaan. Wel wordt er op gelet dat alles eerlijk wordt verdeeld onder de groep.

Elk jaar zijn de spellen en opdrachten weer anders, maar een aantal onderdelen komt toch regelmatig terug. Zo moeten de judoka's met hun eigen groep een hut bouwen van materiaal dat ze in de bossen vinden (uiteraard zonder levende bomen en struiken te vernielen). Ook vindt er ieder jaar een nachtspel plaats, waarbij de judoka's met, maar soms ook zonder zaklamp, 's-nachts het bos in worden gestuurd om een opdracht te vervullen. Zeker voor de jongsten is dit behoorlijk spannend, maar gelukkig zijn er voldoende leiders aanwezig om de judoka's te vergezellen op hun nachtelijke zoektocht. Verder vindt er bijna ieder jaar een soort tienkamp plaats, waarbij de judoka's met hun eigen groep zoveel mogelijk punten moeten zien te verdienen op verschillende onderdelen. Bij sommige onderdelen wordt gebruik gemaakt van ballen, touwen, balken of andere materialen. Elk jaar verzinnen de enthousiaste leiders weer nieuwe leuke spellen, dus je weet vantevoren nooit wat je te wachten staat. Op de bonte avond mogen de judoka's met hun eigen groep een voordracht houden. Soms is dat playbacken, soms een toneelstukje en soms ook een dansje of moppentappen. Daarna volgt er ook nog een kampvuur, waarbij de judoka's zelf brood mogen bakken op een stok.

Zondag is de laatste dag van het kamp en op het eind moet er natuurlijk ook opgeruimd worden. Meestal hebben de judoka's hier niet zo'n zin in, maar ook dat hoort er natuurlijk bij. Bovendien kunnen hiermee punten verdiend worden en aangezien iedereen graag wil winnen, doet toch elke groep erg zijn best om er voor te zorgen dat hun kamer de netste is. Als alle spullen weer zijn ingepakt en de kamers zijn opgeruimd, volgt als laatste de prijsuitreiking. Er kan natuurlijk maar één groep echt winnen, maar er is voor alle judoka's een prijsje. Na de prijsuitreiking mogen de kinderen weer met papa en mama mee naar huis.

Inschrijfformulieren voor het Shizen Hontai Kamp worden een aantal weken vantevoren in de judoles uitgedeeld en kunnen bij de eigen trainer worden ingeleverd. Ook in het clubblad zit te zijner tijd een inschrijvingsformulier voor het kamp. Op dit formulier kunnen ook speciale aandachtspunten worden vermeld, zoals medicijngebruik, voedselallergien en bedplassen. Medicijnen worden door de leiding bewaard en op de benodigde tijdstippen aan de kinderen verstrekt of toegediend. Het is zowel voor de kinderen als voor de begeleiders prettig als deze aandachtspunten vooraf goed gecommuniceerd worden.

BUDO

Bij Shizen Hontai kun je 3 verschillende sporten beoefenen.

Judo

De meeste lesuren zijn voor de jeugd vanaf vijf jaar, maar ook de senioren komen aan bod bij Shizen Hontai. Kijk in het trainingsoverzicht op welke dagen en tijden jij bij Shizen Hontai terecht kunt. Het staat alle judoka's vrij om meerdere trainingen te volgen zonder extra kosten.

JiuJitsu

Shizen Hontai biedt leden van 10 jaar en ouder de mogelijkheid om naast judolessen ook jiujitsutraining te volgen. Bij jiujitsu komen naast diverse judotechnieken ook trappen, stoten en klemmen aan bod. Jiujitsu is dan ook interessant voor judoka's die een extra dimensie toe willen voegen aan hun vechtsport. Daarnaast is jiujitsu uitermate geschikt als zelfverdediging voor meisjes en vrouwen..

A-Judo

A-judo staat voor judo voor mensen met een beperking. Iedereen die een beperking heeft en van de arts mag judoen is welkom. Bij Shizen Hontai kunnen judoka's al vanaf 5 jaar aan deze lessen deelnemen. Shizen Hontai heeft 2 groepen A-Judo

Judopakken of andere artikelen

Judopakken of andere artikelen

Sinds kort is het mogelijk om tassen, t-shirts, sweatshirts en andere artikelen bedrukt met het Shizen Hontai logo te kopen.

Klik hier